Spotrebiteľské ceny na Slovensku vlani prvý raz v histórii klesli

14.01.2015 Bratislava

Bratislava 14. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny po prvý raz v histórii klesli. "V uplynulom roku sa znížili v priemere o 0,1 % a rovnakou mierou poklesli medziročne cenovky aj v decembri 2014," komentoval dnes zverejnené dáta ohľadom decembrovej inflácie hlavný ekonóm Československej obchodnej banky Marek Gábriš.

Deflácia podľa neho síce nebola kontinuálna počas celého roka, ale ceny klesali počas ôsmich z 12 mesiacov, počas zvyšných štyroch stagnovali. "Najvýraznejšie sa pod tento trend podpísali nižšie regulované ceny, a to predovšetkým ceny elektriny. V decembri boli medziročne nižšie o 1,1 % a v priemere klesli v minulom roku o 0,9 %," doplnil.

Z pohľadu detailnejšej štruktúry sa podľa Gábriša cenovky znižovali v doprave, pošte a telekomunikáciách, pri bývaní, potravinách a nealko nápojoch a v priemere aj pri nábytku. Najrýchlejšie rástli pri kategóriách vzdelávanie, alkohol a tabak, či odevy a obuv.

"V roku 2015 by sa ceny mohli odlepiť od dna a priblížiť sa rastom k 1 %. Avšak do veľkej miery to bude závisieť od zmeny nastavenia cien energií pre domácnosti v úvode roka. Ostatný výrazný pád cien ropy taktiež naznačuje tlmiaci efekt na cenový rast na Slovensku," zdôraznil Gábriš.

"Predpokladáme, že zníženie cien ropy sa do koncových cien pohonných látok dostane v plnej miere v nasledujúcich mesiacoch, najmä v prípade, ak cena ropy ostane dlhodobo nízka," poznamenal analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

"Očakávame, že nízka cena ropy bude aj naďalej negatívne ovplyvňovať rast spotrebiteľských cien na Slovensku, ako aj v celej eurozóne. V tomto roku by tak inflácia mala zostať na pomerne nízkych úrovniach, pričom zvyšovať by sa mala začať iba pomaly," dodala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny na Slovensku sa v decembri 2014 v porovnaní s decembrom 2013 v úhrne znížili o 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní v decembri 2014 poklesli o 0,3 %.
 

Vyberte región